NEWBORN INFORMATION OM HUR EN NEWBORN/BEBISFOTOGRAFERING GÅR TILL OCH VAD MAN SKA TÄNKA PÅ Information

När bokar man?

Bästa tiden att fotografera är när bebisen är 3-5 dagar men det brukar gå bra upp till 14 dagar efter förlossningen. 

Boka i tid redan under graviditeten! Jag bokar in max 2 newbornfotograferingar i veckan för att kunna boka om när bebisen inte föds på planerat datum. Därför bokar vi in ett preliminärt datum några dagar efter bf och sedan hörs vi när det närmar sig ert datum och ser om bebisen är född eller om vi ska flytta fram det preliminära datumet. 

Innan sessionen

För att fotograferingen ska gå så bra som möjligt kan ni försöka hålla bebisen vaken några timmar innan fotograferingen. Försök även att hålla bebisen hungrig så att ni kan börja med en matstund när ni kommer till studion. Då brukar bebisen somna och sova gott ett tag så att jag kan flytta runt armar och ben utan att han eller hon vaknar.

Under sessionen

Under fotograferingen kan bebisen vilja äta lite oftare än vanligt eftersom jag är där och stör när de sover och de kan vakna till. Så var beredda med lite extra mat om det skulle behövas.
Det finns soffa, fotöljer, skötbord, kaffe och vatten i studion som ni gärna får använda.
Fotograferingen sker helt på bebisens villkor. Vissa kan inte/vill inte ligga i alla poser och vissa är mer vakna än andra så då anpassar vi fotograferingen där efter.
Vanligtvis tar en newbornfotografering 3-5 timmar. 

Ta med

Ta med något mellanmål/snacks till er själva för att hålla energin uppe. Har ni någon rekvisita som betyder mycket för er får ni gärna ta med det också. (T ex filt, nalle, leksak eller liknande)
Kläder till bebisen behövs oftast inte om ni inte själva vill att bebisen fotograferas i egna kläder.
Vill ni fotografera familjebilder så rekommenderar jag ett ombyte av kläder till er själva ifall någon olycka skulle vara framme (i form av kiss/bajs/kräks och annat som hör bebistiden till).
Jag har massor av små sticka kläder och mössor att låna ut i studion.

Fota med syskon

Såklart att syskonen ska vara med också, då blir era bilder ännu mer värdefulla!
Vill ni fotografera med storasyskon så brukar jag rekommendera att komma två vuxna. Då börjar vi fotograferingen med familje- och syskonbilder sedan kan de större syskonen åka hem med en av er och den andra stannar kvar för att fotografera bebisen enskilt. Det brukar annars bli en lång väntan på att fotograferingen ska vara klar för de lite större barnen som inte alltid har tålamod att sitta still i flera timmar. Det är ju så mycket roligare att springa runt och leka!

Rekvisita

I studion har jag väldigt mycket rekvisita som ni kan välja att använda. Filtar i olika färger, korgar, baljor, nallar, stickade plagg, mössor, kjolar, bakgrunder mm.
Innan fotograferingen får ni svara på ett frågeformulär där ni kan fylla i om ni gillar några speciella färger eller har någon speciell stil i hemmet. Sedan försöker jag styla er fotografering med rekvisita som passar in i era önskemål. Skulle ni sedan se något i studion som ni gärna vill att vi fotar med så är det bara att säga till!

ERFARENHET OCH SÄKERHET

Jag har fotograferat bebisar i flera år och gått en rad med utbildningar anpassade för just bebisfotografer. Jag vet hur bebisar kan ligga med armar och ben utan att ta skada och bebisen har alltid en hand på sig där det finns risk att bebisen kan röra sig. Många av mina bilder är kompositioner där jag lagt ihop två eller fler bilder, klonat bort en hand som varit där som säkerhet och stöd eller liknande. Jag vill verkligen understryka att inte försöka fotografera din bebis i avancerade poser utan att ha utbildning i vad som är säkert eller inte. 

Några av utbildningarna jag gått under åren:

Baby safety and posing for newbornphotographers, Newborns props and posing, Newborn posing, Children's posing guide

Menu